Nu president Donald Trump een voorlopig handelsakkoord heeft bereikt met China dreigen handelsspanningen op te lopen tussen de Verenigde Staten en Europa. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland.
“Denk niet dat de handelsoorlog voorbij is nu China en VS een fase 1-deal hebben gesloten”, schrijft de kredietverzekeraar dinsdag. “Na China is nu Europa aan de beurt” voor een handelsconfrontatie met de regering-Trump, stelt het bedrijf.
Risicospecialist Johan Geeroms van Euler Hermes stelt dat Trump zijn achterban wil laten zien dat hij niet alleen China aanpakt. Volgens hem “staan alle seinen op rood als het gaat om een Amerikaans-Europese handelsoorlog”.
Een van die signalen is dat het oplopende handelstekort van de VS met Europa richting 200 miljard dollar (180 miljard euro) gaat. Volgens Geeroms is dat onaanvaardbaar voor Trump, die handelsbetrekkingen ziet in termen van winnaars en verliezers.
“Hij kan niet anders dan deze onevenwichtigheid aanpakken met tariefverhogingen”, meent Geeroms. Hij wijst daarbij op recente uitspraken van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer, die heeft gezegd dat de onevenwichtige handelsrelatie met Europa niet houdbaar is. Met dergelijke uitspraken zinspeelt het Witte Huis volgens zijn analyse op een handelsoorlog.
“Trump heeft zich al vaker beklaagd over het grote Amerikaanse handelstekort met Europa”, aldus Geeroms. “Het enorme overschot op de Duitse lopende rekening is hem een doorn in het oog.” De president wil dat Europeanen meer Amerikaanse auto’s en landbouwproducten gaan importeren, zegt hij.
Trump heeft daarbij vooral de Duitse auto-industrie in het vizier. Tot nu toe heeft zijn regering afgezien van hogere invoertarieven op auto’s uit Europa, ondanks dreigementen van Trump om die tarieven op te voeren tot 25 procent. Er zou onenigheid zijn in de top van zijn regering over dergelijke heffingen.
EU dankbaar doelwit voor Trump in handelsoorlog
Volgens Geeroms is Europa een dankbaar doelwit voor Trump in het huidige verkiezingsjaar. “Trump schetst het beeld dat Europa alles subsidieert en dat de VS het slachtoffer zijn”, zegt hij. De president kan kiezers voorhouden dat het de hoogste tijd wordt dat Europa zijn markt opengooit. “Dat soort beweringen gaat erin als zoete koek.”
Daarnaast zijn er volgens Geeroms andere ergernissen in de betrekkingen tussen de VS en Europa, waaronder de ruzie over subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus. De VS hebben goedkeuring gekregen van de Wereldhandelsorganisatie WTO om voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen op te leggen op Europese goederen, als vergelding voor illegale Europese subsidies. Het gaat om de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.
De VS en Europa onderhandelen al bijna twee jaar over verbetering van de handelsbetrekkingen. Trump en de voormalige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker hebben afspraken gemaakt over een werkprogramma om wederzijdse handel te stimuleren, maar daar zit niet veel schot in. Nu Juncker is opgevolgd door Ursula von der Leyen is volgens Geeroms "een goed moment aangebroken voor een nieuwe krachtmeting".
Volgens Geeroms zijn Trump en Von der Leyen geen natuurlijke partners, onder meer omdat Von der Leyen voorstander is van krachtig beleid om klimaatverandering tegen te gaan. Daar moet Trump "helemaal niks van hebben", stelt hij.